2014. január 18., szombat

Próba

Első bejegyzés, csak, hogy lássuk, milyen az ilyen.


"A Krymská utca egyáltalán nem hasonlít fent említett testvéreire, a macskaköves utca mentén, magas, málló vakolatú házak állnak, néha egy kutyasétáltató bukkan fel a járdákra felálló autók mellett. A 20. századi cseh kulturális közélet ismert figurái éltek a környéken, itt lakott Jiří Kolář, Ivan Medek és Ivan Klíma is.

Most új kulturális bumm zajlik arra: 2013-ban hat új közösségi tér is nyílt az utcában, amely mágnesként vonzza Prága liberálisra hangolt lakóit. A cseh rendszerváltás nyertesei ők: 1989 után jártak iskolába, nagy többségük évekig nyugati országokban is élt és európai mintákkal, gondolkodással tért vissza Prágába családot alapítani.Ezek az átlagosan 30 év körüli fiatalok nemcsak lakni szeretnének a városban, de aktívan használni a nyilvános tereket - magyarázza az Indexnek Martin Veselý városantropológus, aki felvetésem előfeltételeit, hogy miért pont a Krymská utcában koncentrálódnak ezek az emberek, a jó megközelíthetőségben és a megfizethető lakásköltségekben látja.

Bizonyos szerepet játszhatnak a szűk, kanyargós utcák és a házak állaga, amely nem a sokak álmaiban szereplő újépítésű lakóházak luxuslakásaihoz hasonlít. A dzsentrifikáció folyamata azonban továbbra is létező fenyegetést jelent a Krymská környékén, vagyis a Vršovicén élők számára."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése